På Interrail i Norden

Der er mange dejlige togrejser i Sverige. Togrejser.dk

I marts lavede JP Rejser en række interviews med udvalgte togeksperter om togrejser i Norden. Og her var togbillettens redaktør, Nikolaj Vesselbo selvfølgelig også med. Læs hele interviewet lavet af JP journalist, Anne Smedegaard Thomsen her:

Vil du starte med at fortælle lidt om dig selv? Og hvad der ligger til grund for, at du har kastet din interesse på togrejser? 

Min passion for togrejser går tilbage til gymnasietiden i slut 80’erne, hvor jeg hver sommer rejste på interrail med vennerne og fik de mest fantastiske oplevelser. Det var før, man kunne flyve til Paris eller Madrid for 500 kr., og interrailkortet, som den gang var ekstremt populært blandt unge, var simpelthen billetten til de vildeste oplevelser i hele Europa.

Jeg har som journalist lavet “tunge” undersøgende dokumentarprogrammer, arbejdet på Christiansborg og med nyhedsformidling, men jeg har altid holdt fast i min fascination og kærlighed til togrejsen. Nu har jeg så startet Danmarks eneste podcast på skinner – togtur.dk En rejsepodcast, der skal inspirere flere til at tage toget ud i verden.    

Hvilken nordlig togstrækning er din favorit? Og hvad gør netop denne rute til noget særligt? Kan du beskrive den for mig? Hvad kan man se og opleve undervejs?  

Der er rigtig mange legendariske togstrækninger i Norden. Norge og Sverige er kæmpe lande, der egner sig perfekt til lange togrejser, hvor man bare sidder og kigger ud af vinduet og nyder de nærmest uendelige smukke landskaber. 

Jeg vil nævne to af mine favoritrejser nord på. De er begge legendariske. 

Den første er Bergensbanen fra Oslo til Bergen i Norge. Den syv timer lange togtur er en af verdens smukkeste, og toget kommer igennem de vildeste landskaber. På vejen kører man bl.a. forbi den lille skiby Geilo, hvor det er oplagt at stå af og tage en overnatning på det gamle  fine Dr. Holms Hotel. En af fordelene ved at tage på langfart med toget, er jo netop, at man kan stå af og på undervejs på rejsen.    

Det, der er så fascinerende med Bergensbanen er, at det undervejs, går op for én, når man sidder der og kigger ud på fjeldene, hvor stort og vildt Norge er. 

På vej gennem Sverige stopper nattogtoget i smukke Abisko. Foto: Christian Kruse (SJ) Foto: Christian Kruse (SJ)

Eftersom jeg elsker nattog, er det også et must, at køre fra Stockholm og til Kiruna i Nordsverige. At bumle ud i mørket og sidde i kupeen og drikke god fransk vin og blive vugget i søvn på vej mod Lapland, er uforglemmeligt. Rejser man om vinteren, vågner man op til det smukkeste vinterlandskab, slædehunde og måske nordlys.    

Servicen hos De Svenske Jernbaner (SJ) er i top på vejen fra København til Stockholm. Par Oluf, der har været ansat i SJ i 40 år, står for betjeningen i spisevognen.

Hvad kan togrejser, som andre rejseformer ikke kan?

På en togrejse kan man virkelig mærke, at man rejser – altså på den fede måde. Personligt er jeg træt af at sidde som sild i en tønde i 10.000 meters højde og drikke gin og tonic. 

På en togrejse kan man møde nye mennesker og opleve geografien folde sig ud for øjnene af én. Det lyder måske som en kliche, men en togrejse er en del af selve oplevelsen. Målet kan faktisk være selve togturen, og så er der jo selvfølgelig hele klimaproblematikken……  

Har du et godt råd til rejsende, der gerne vil kaste sig over togrejse-junglen? 

Der er to ting, man skal være opmærksom på, når man kaster sig ud i et eventyr på skinner. Det kan være ret besværligt at købe togbilletter, især hvis man skal køre gennem flere lande på samme rejse. Der findes ikke de samme nemme on-line bookingsystemer, som når det gælder flyrejser. Men giv ikke op. Det kan sagtens lade sig gøre. Kontakt evt. et togrejsebureau, hvis du ikke orker at købe billet direkte via de mange nationale togselskaber.

En anden vigtig ting er, at man skal have tålmodighed, når man tager på eventyr med toget. Hvis toget er forsinket eller man misser et togskift i München eller Paris, skal det nok gå alligevel. “Der kommer altid en sporvogn og en pige til”, som man siger….            

Har du en togrejse i sigte her i den kommende tid? 

Jeg er lige nu ved at planlægge en længere interrailrejse gennem Italien og helt ned til Sicilien. Den frihed det er, at kunne rejse frit rundt i det meste af Europa, har jeg aldrig glemt. Nu er Interrailkortet bare blevet digitalt, så noget er der da sket, siden jeg tog den rute sidste gang i gymnasietiden. 

Bliv kontaktet af vores Interrail konsulenter: